CANLI ANLATIM

Beyaz Saray açıkladı! Ateşkes görüşmeleri yeniden başlayacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Beyaz Saray açıkladı! Ateşkes görüşmeleri yeniden başlayacak

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

1.5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin olduğu Refah sınır kapısına yapılan İsrail saldırıları dünyayı endişeye sürükledi. Hamas'ın ateşkes teklifinin şartlarını karşılamadığını söyleyen Netanyahu, Refah saldırısının esirleri geri alabilmeleri için gerekli olduğunu söyledi.

Canlı Anlatım Özeti
  • HAMAS LİDERİNDEN AÇIKLAMA
  • NETANYAHU'NUN ATEŞKES HEYETİNE TALİMATI
  • İSRAİL SAVUNMA BAKANI "SALDIRILARA DEVAM" DEDİ
  • BEYAZ SARAY'DAN REFAH AÇIKLAMASI
  • HAMAS YETKİLİSİNDEN "SON ŞANS" AÇIKLAMASI
  • ALMANYA'DAN İSRAİL'E UYARI MESAJI
  • NETANYAHU'DAN REFAH SALDIRISI AÇIKLAMASI
  • İSRAİL'DEN ESİR TAKASINA DAİR AÇIKLAMA
  • YARIMLAR FİLİSTİNLİLERE ULAŞAMIYOR
  • TÜRKİYE'DEN REFAH SALDIRISINA TEPKİ
  • GUTERRES'TEN 'REFAH' MESAJI
  • MISIR'DAN İSRAİL'E REFAH TEPKİSİ
  • REFAH SALDIRISI
07.05.2024 22:45

HAMAS LİDERİNDEN AÇIKLAMA

Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Hamas'ın ateşkesi kabul açıklamasına rağmen, Refah şehrine saldırılarını sürdürmesinin Netanyahu Hükümetini zor duruma soktuğu ifade edildi.
 
Hamas lideri Usame Hamdan, "Hamas, anlaşmanın tüm aşamalarında direniş gruplarındaki kardeşlerle sürekli ve sürekli temas halindeydi. Anlaşma, bir aşamada mahkumların serbest bırakılmasını ve ardından saldırganlığa geri dönmesini isteyen işgalin önünü tıkadı. Netanyahu'nun halkımıza yönelik saldırganlık yoluyla anlaşmanın yükümlülüklerinden kaçmaya yönelik manevraları artık kimseyi aldatmıyor." değerlendirmesinde bulundu. Açıklamada, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum gerilimin tırmanmasının durdurulması için işgale baskı yapmaya çağırıldı.
 
Hamdan, "Refah kapısında herhangi bir işgalci gücün varlığını kabul etmiyoruz ve kapı Filistin-Mısır kapısı olarak kalacak. Saldırganlık devam ederse ateşkes olmayacak, direnişin de saldırıya karşılık vermesi doğaldır." ifadelerine yer verdi.

07.05.2024 22:16

NETANYAHU'NUN ATEŞKES HEYETİNE TALİMATI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine yönelik başlatılan saldırı ve Hamas ile devam eden ateşkes görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Netanyahu, Hamas ile ateşkes müzakereleri için Mısır’ın başkenti Kahire'ye giden heyete, “Rehinelerimizin serbest bırakılması için gerekli koşullar konusunda ısrarcı olmaya devam edin. İsrail'in güvenliğinin sağlanması için elzem olan talepler konusunda ısrarcı olmaya devam edin” talımatını verdiğini açıkladı.
 
İsrail Başbakanı "Dün gece Savaş Kabinesi'nin onayıyla IDF'nin Refah'ta harekete geçmesi talimatını verdim. Refah Sınır Kapısı’na İsrail bayrakları çekildi ve Hamas bayrakları indirildi. Refah'a giriş savaşın iki ana hedefine hizmet etmektedir: Rehinelerimizi geri almak ve Hamas'ı ortadan kaldırmak” dedi.

07.05.2024 20:55

İSRAİL SAVUNMA BAKANI "SALDIRILARA DEVAM" DEDİ

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakan Yoav Gallant, Refah Sınır Kapısı'nın işgal edilmesi talimatını verdi. Açıklamada, "Bu operasyon, Refah bölgesinde ve Gazze Şeridi'nin tamamında Hamas'ı ortadan kaldırıncaya veya ilk rehine geri dönene kadar devam edecek." denildi. 

İsrailli esirlerin serbest bırakılması için "taviz vermeye hazır olduklarını" ileri süren Gallant, esir takası olmazsa Gazze'ye yönelik saldırıları "derinleştireceklerini" söyledi.


07.05.2024 20:29

BEYAZ SARAY'DAN REFAH AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinin yeniden başlayacağını aktardı. Mısır'da iki tarafından yeniden bir araya geleceğini ifade eden Beyaz Saray açıklamasının devamında "İsrail dün gece Refah'a yönelik saldırıların sınırlı olduğunu bildirdi. Ateşkes teklifinde tarafları ilgilendiren belirsizlikler görüşmelerde netleştirilebilir" dedi.

07.05.2024 20:00

HAMAS YETKİLİSİNDEN "SON ŞANS" AÇIKLAMASI

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, ateşkes görüşmeleri için Mısır’ın başkenti Kahire'ye gidecek olan Hamas heyetinin İsrailli esirlerin serbest bırakılması için "son şans" olduğunu ifade etti. Daha önce Hamas heyetinin bugün erken saatlerde Katar'dan Mısır'a seyahat planlarını iptal ettiklerini ifade eden yetkili, şimdi ise heyetin "kısa süre içinde" Mısır’ın başkenti Kahire'ye yola çıkacaklarını belirtti. Yetkili, "Bu, Netanyahu ve İsrailli esirlerin aileleri için çocuklarını geri almalı konusunda son şans olacak." dedi.

07.05.2024 19:25

ALMANYA'DAN İSRAİL'E UYARI MESAJI

Almanya, Refah'ta "büyük bir saldırıya" karşı uyarıda bulundu ve yardım koridorlarının "derhal" yeniden açılması çağrısında bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki sınır kasabasına saldırıp orada barınan yaklaşık 1,5 milyon Filistinliyi kastederek "bir milyon insanın" "buhar olup uçmasını" bekleyemeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail'in Refah saldırısına karşılık olarak "Korunmaya ihtiyaçları var. Acilen daha fazla insani yardıma ihtiyaçları var. Bunun için Refah ve Kerem Şalom sınır kapıları derhal yeniden açılmalıdır" dedi.


07.05.2024 19:10

NETANYAHU'DAN REFAH SALDIRISI AÇIKLAMASI

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Refah sınır kapısına yaptıkları saldırı sonrasında açıklamalarda bulundu. Netanyahu, Refah saldırısının esirleri geri alabilmeleri için gerekli olduğunu söyledi. Refah sınır kapısının ele geçirilmesinin "Hamas'ın tasfiyesi" yolunda atılmış "önemli bir adım" olduğunu dile getirdi. Netanyahu, Hamas üzerindeki askeri baskının "esirlerin iadesi" için gerekli bir koşul olduğunu da sözlerine ekledi.

Refah'a düzenlenen saldırının üstüne, İsrail vatandaşları Hamas'la ateşkese varılıp esirlerin teslim alınması gerçekleşmeyince sokaklara döküldü. Netanyahu hikmetini "ülkeyi yakarız" sloganlarıyla eleştirdiler.

Ancak İsrail lideri Netanyahu, Hamas'ın ateşkes konusunda kabul ettiği teklifin artık talepleri karşılamadığını söyledi. Netanyahu, "İsrail'in temel taleplerinin çok gerisinde kaldığını" ifade etti.


İSRAİL'DEN ESİR TAKASINA DAİR AÇIKLAMA

İsrail merkezli Kanal 12'ye konuşan İsrailli bir yetkili, İsrail’den bir heyetin önümüzdeki saatlerde Hamas'la esir değişimi anlaşması ve Gazze Şeridi'nde ateşkes konusunu görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gideceği açıkladı.


07.05.2024 17:00

YARIMLAR FİLİSTİNLİLERE ULAŞAMIYOR

BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşları, Gazze'nin güneyine açılan iki kapının (Refah ve İsrail kontrolündeki Kerem Şalom) kapatılmasıyla Filistinlilerin dışarıdan gelen yardımlarla bağlantısının tamamen kesildiğini aktadı. Yarımların sevkiyatıyla ilgili yetkililer, içeride çok az sayıda depolarının bulunduğunu söyledi. Mısır'daki Kızılay ise kaynakların sevkiyatlarının tamamen durduğunu açıkladı.


07.05.2024 16:50

TÜRKİYE'DEN REFAH SALDIRISINA TEPKİ

İsrail'in Refah'a saldırıları artarken Türkiye'den de yeni bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, "Refah’a yapılacak bir harekat sadece bölgeyi değil, tüm dünyayı etkileyecektir. İsrail’in işgal ettiği Refah sınır kapısının Gazze kısmından derhal çekilmesi şarttır." dedi.


07.05.2024 16:45

GUTERRES'TEN 'REFAH' MESAJI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Refah'a yönelik kara saldırısının stratejik bir hata olacağını belirterek, İsrail hükümetine gerginliği durdurma ve diplomatik müzakerelere dahil olma çağrısında bulundu.

Guterres, İsrail'in askeri faaliyetleri nedeniyle Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapılarının kapanmasının insani durumu daha da kötüleştireceğini söyledi.


07.05.2024 14:15

MISIR'DAN İSRAİL'E REFAH TEPKİSİ

Mısır, İsrail ordusunun Refah kentine kara saldırısı başlatarak Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirmesine tepki gösterdi. 

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Mısır, İsrail'in Filistin'in Refah kentindeki askeri operasyonlarını ve bunun sonucunda Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafı üzerindeki kontrolü ele geçirmesini en güçlü şekilde kınıyor.” ifadeleri yer aldı.


07.05.2024 01:00

İsrail güçleri Salı günü Mısır ile güney Gazze arasındaki ana sınır kapısını ele geçirerek zaten kıtlığın eşiğinde olan Filistin bölgesine giden hayati bir yardım yolunu da kapatmış oldu. İsrail ordusunun yayınladığı görüntülerde, İsrail bayraklı tankların Refah kapısından içeri girdiği görüldü.

İsrail Refah sınır kapısını ele geçirdi! Gazze'ye giden yardımlar kesildi - 1. Resim

İsrail ordusu, Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Gazze’nin Mısır’a açılan sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirdiğini duyurdu. Mısır’a yaklaşık 3,5 km uzaklıktaki kapının Filistin tarafında tam kontrolün sağlandığı belirtilen açıklamada, saldırıda 20 Filistinlinin öldürüldüğü kaydedildi. İsrailliler, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasını kabul ettiğini duyurmasının ardından Batı Kudüs’te hükümetlerinden ateşkes anlaşmasını imzalaması talebiyle protesto gösterisi düzenledi.


Yer: Gazze 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...