Emekli zammında yeni hesap! En düşük maaş için bu rakam ilk kez verildi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Enflasyon üzerinden yapılan hesaplamaya göre emekliyi temmuzda yüzde 25 zam bekliyor. Ancak refah artışı da gündemde. Yüzde 5'lik refah artışını işaret eden Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kök maaşla ilgilide dikkat çeken bir değerlendirme yaptı. En düşük maaşın 15 bin TL'ye çıkarılabileceğini belirten Bayram, "Eğer bu olursa yıllardan beri muhalefet konusu olan asgari ücrete yakınsama konusunda en düşük emekli maaşına bir adım atılmış olur." dedi.

Emekliler temmuz zammını heyecanla bekliyor. Milyonların maaş artışında enflasyon kritik bir öneme sahip. 6 aylık enflasyonun belirleyeceği emekli zammında yeni bir gelişme yaşandı.

Enflasyon tahminlerine göre temmuzda emeklilere yüzde 25 zam yapılması bekleniyor. Ancak seyyanen zam beklentileri suya düşen emekliler için refah artışı gündeme geldi. Emekli zammına küçük bir dokunuş yapılması bekleniyor. 

ZAMMIN YÜZDE 30'A ÇIKMASI GÜNDEMDE 

Yüzde 25'lik emekli zammına yüzde 5'lik refah artışının ekleneceği konuşuluyor. Böylece emekli zammı yüzde 30'a çıkarılacak. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konu hakkında açıklamalarda bulundu. Bayram en düşük emekli maaşı için de rakam verdi. 

REFAH ARTIŞI GÜNDEMDE 

TV100 yayınına katılan Ekonomist Muhammet Bayram, "İlk 4 ayın enflasyonu yüzde 18.72, daha mayıs ve haziran enflasyonu açıklanmadı. Mayıs haziran aylarında yüzde 3'ler civarında enflasyon gelirse ilk 6 aylık enflasyon yüzde 25 civarında olacaktır. Tabii burada SSK ve Bağkur emeklileri ve diğer memur emeklileri, özellikle de en düşük emekli maaşı alanlar enflasyon karşısında ezilecekler. Sayın Cumhurbaşkanı da buna ilişkin olarak, 'Hassasiyetin farkındayız' açıklamasında bulunmuştu. O yüzden ben bu dönem de küçük bir refah payı artışı bekliyorum. Yüzde 5'lik bir artış öngörüyorum. Benim öngörüm yüzde 25'e bir 5 puan daha artışı yapılıp yüzde 30'luk civarında bir artış yapılacağı yönünde" dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Bayram sözlerine şöyle devam etti: "Emekli maaşıyla kök ücret arasında bir farklılık var. Bu bir bilmece. Kök maaş üzerinden bir yüzde 25'lik artış yapılıyor. Bu dönemde en düşük maaşı, kök maaşı sabitlenirse şu anda kişinin en düşük kök maaşı 10 bin TL olursa en düşük emekli maaşı seviyesinde yüzde 25'lik bir artış olursa 12 bin 500 TL alacak ya da yüzde 30'luk bir artış olursa 13 bin TL olacak. 

EN DÜŞÜK MAAŞ 15 BİN TL'YE ÇIKAR MI?

En düşük emekli maaşının da 15 bin TL'ye çıkarılması yönünde öngörüm. Eğer bu olursa yıllardan beri muhalefet konusu olan asgari ücrete yakınsama konusunda en düşük emekli maaşına bir adım atılmış olur. Bununla beraber de 15 bin TL üzerine çıkartılarak kök ücreti de en düşük emekli maaşına sabitlenmesi bundan sonra emeklinin ne alacağını bilmesi anlamına gelecek."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Fethi 9 Mayıs 2024 14:20

Yürüyün gidin memur 50.000 alsın begenmesin yıllarca emekli olmayı bekleyen vatandaş emekli olunca da hemen işe yaramaz insan muamelesi görsün ne güzel memleket be Allah sorsun haksızlık yapanlara aldığı 50.000 maaşı beğenmeyip emekliyi aşağılayan memurlardan da sorsun Allah aç gözlü olanın gözünü doyursun Allah

Osman 9 Mayıs 2024 12:43

Bunlar emekli düşmanı.

Sonraki Haber Yükleniyor...